Олег Валецкий (prom1) wrote,
Олег Валецкий
prom1

Договор Радована Караджича и Ричарда Холбрука

Статья из журнала "Свободная Босния"(Slobodna Bosna)http://www.slobodna-bosna.ba/ "Инициатива группы подержки Радовану Караджичу-международных бизнисменов из Пале"
В статье пишется что владельцы компании "Globe Holdings International" Виктор бен Кнаан из Израиля,Пуниша Лучич из Пале(Босния-Республика Сербская) и Вальтер Хелн из США обратились с письмом к трибуналу в Гааге в котором выразили готовность быть свидетелями факта того что тогдашний представитель США Ричард Холбрук гарантировал Радовану Караджичу иммунитета от судебного преследования любых международных институций.Данные лица являлись долгое время партнерами по бизнесу многих лиц связанных с госбезопасностью Сербии в том числе бывшего командира спецподразделения госбезопасности Милорада Луковича(Улемека)-"Легии" через их представителя в Пале Пуниши Лучича,чей отель годами был местом деловых встреч Радована Караджича.
Так что еще неизвестно в каком направлении будет развиватся процесс в Гааге и не придется Холбруку все таки давать там свидетельские показания.
Так как дабы читать статьи на сайте журнала,надо иметь оплаченный приступ то статью поставил под кат

KARADŽIĆEVA MREŽA PODRŠKE
Inicijativa međunarodnih "biznismena" sa Pala
POSLJEDNJA VEČERA SA PREDSJEDNIKOM RADOVANOM
Predstavnici fantomske firme "Globe Holdings International" sa Pala raspršeni širom svijeta obratili su se ovih dana Tribunalu u Haagu kako bi posvjedočili o razgovoru američkog diplomate RICHARDA HOOLBORKEA i RADOVANA KARADŽIĆA zbog kojeg im je, navodno propao posao stoljeća sa predsjednikom Republike Srpske
Veliki biznis kojeg je poremetio Miloševićev i Hoolbrokeov poziv Karadžiću da se povuče
Optuženi ratni zločinac Radovan Karadžić, alijas dr. Dragan Dabić, ne odustaje od svog zahtjeva da Haški tribunal odbaci optužnicu i obustavi postupak protiv njega, uporno tvrdeći da mu je imunitet od suda u Haagu 1996. godine garantovao američki predstavnik za Balkan Richard Holbrooke. Tako je Karadžić 19. juna priložio izjave još tri svjedoka, koji su 18. jula 1996. godine, na dan navodnog Karadžićevog razgovora s Holbrookeom, u večernjim satima bili u njegovoj kancelariji na Palama, a u kojima su potvrdili da im je Karadžić rekao da mu je američki diplomata Richard Holbrooke tada obećao da neće krivično odgovarati pred Haškim tribunalom!?
SVJETSKA KLASA
Novi Karadžićevi svjedoci Victor Ben-Cnaan iz Izraela, Puniša Lučić sa Pala i Amerikanac Walter Hein, sami su se javili Karadžićevom pravnom savjetniku. Tokom 1996. godine Victor Ben-Cnaan bio je direktor kompanije Globe Holdings International, koja je imala ured na Palama gdje je bio zaposlen Puniša Lučić. Sastanku sa Karadžićem, jula 1996. godine, na Palama, pored njih dvojice, prisustvovali su i izvjesni Eric Kaplan i Walter Hein, predstavnici američke kompanije Power Trading Ltd sa sjedištem u New Yorku. navodi se u pismenom svjedočenju Ben-Cnaana, kojeg je kao očevidac spomenutih dramatičnih dešavanja potvrdio i Walter Hein. Karadžić je rekao da su pregovori vođeni između njega, Holbrookea i tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. U zamjenu za njegovo povlačenje sa javne scene Holbrooke mu je dao "čvrste garancije" da mu se neće suditi "ni u jednoj pravnoj instituciji pod američkom i jurisdikcijom UN-a, uključujući i Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu".
, stoji u svjedočenju Ben-Cnaana, koje se ne po čemu ne razlikuje od svjedočenja također prisutnog Puniše Lučića. Štaviše, u oba svjedočenja postoje identične rečenice što je prilično nelogično obzirom da Ben-Cnaane živi u Haifi u Izraelu, a Lučić na Palama.
ZMAJEVO GNIJEZDO
A o spomenutom Lučiću SB pisala je polovinom marta 2003. godine u vrijeme srbijanske policijske operacije "Sablja" pokrenute nakon atentata na premijera susjedne države Zorana Đinđića. Prema tadašnjim navodima visokog beogradskog policijskog funkcionera, specijalci RS-a napravili su ogroman propust što tokom akcije nisu pretresli hotel "LP", vlasništvo Puniše Lučića, biznismena vrlo bliskog Radovanu Karadžiću. U ovaj hotel, tvrdili su u Beogradu, često je dolazio i Boško Radonjić, jedan od šefova beogradskog podzemlja i dugogodišnji prijatelj Milorada Lukovića Legije, koji je uhapšen u akciji srbijanske policije. Radonjiću, koji je tokom rata, a i nakon njega bio čest gost Radovana Karadžića, na Palama je vrlo često društvo pravio profesor Kosta Čavoški, predsjednik Odbora za odbranu Radovana Karadžića. Prema tvrdnjama iz Beograda, njih dvojica su zalazili u ove krajeve isključivo zbog susreta sa Karadžićem, a odsjedali su u hotelu "LP" na Palama, što najbolje govori o kredibilitetu novih svjedoka Radovana Karadžića.
Demon iz Izraela
BIZNISMEN BEN-CNAAN TOKOM RATA REGISTRIRAO JE FIRMU NA PALAMA
Prema našim saznanjima, inicijator pisma upućenog Međunarodnom sudu za ratne zločine je izvjesni biznismen iz Izraela Victor Ben-Cnaan, koji je još tokom rata razvio "žive i aktivne" ekonomske odnose sa rukovodstvom sa Pala. Ben-Cnaan je rođen 1946. u jevrejskoj obitelji u Poljskoj. Roditelji su mu preživjeli pakao nacističkih kocentracionih logora. Već nekoliko decenija Ben Cnaan živi u Haifi u Izraelu.
Tags: Босния и Герцеговина, Война в Боснии и Герцеговине, Мировая политика, Республика Сербская, США
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 4 comments