Олег Валецкий (prom1) wrote,
Олег Валецкий
prom1

"Чалинг Холдинг"

Турецкий концерн "Чалинг Холдинг" планирует покупку крупнейшей компании Боснии и Герцеговины -"Энергоинвест"
Статья из журнала "Слободна Босна" http://www.slobodna-bosna.ba/ под катом

FEDERACIJA PRODAJE ENERGOINVEST
Bosansko-turski energetski dil
"ENERGOINVEST" PRELAZI U RUKE TURSKOG "ČALIK HOLDINGA", KOJI VODI ZET TURSKOG PREMIJERA ERDOGANA
Vlada Federacije BiH užurbano priprema odluku o raspisivanju međunarodnog tendera za prodaju "Energoinvesta"; Slobodna Bosna uspjela je doznati kome i po kojoj cijeni federalna Vlada namjerava prodati najznačajniju kompaniju u državi
"Čalik Holding" raspolaže golemim finansijskim potencijalom, ali njegove tehnološke reference prilično su upitne
Uprkos upozorenjima ekonomskih stručnjaka koji jednoglasno tvrde da vrijeme recesije nije pogodno za prodaju državnog kapitala, Vlada Federacije BiH, a osobito njen novi premijer Mustafa Mujezinović, čvrsto su riješili da po hitnom postupku prodaju većinski paket državnog kapitala u sarajevskom Energoinvestu. Odluka o prodaji Energoinvesta, po izričitom nalogu premijera Mujezinovića, uveliko se priprema i već sredinom naredne sedmice naći će se pred ministrima federalne Vlade. Odluku će biti upakovana u mnogo širi privatizacijski paket koji obuhvata berzansku prodaju manjinskog paketa državnih dionica (oko 20 posto) u sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji Bosnalijeku kao i izradu novog sporazuma o prodaji Aluminijskog kombinata Mostar. No, težište ovih iznenadnih i užurbanih privatizacijskih aktivnosti federalne Vlade nesumnjivo će biti prodaja većinskog državnog kapitala u Energoinvestu.
POSREDOVANJE BIČAKČIĆA
Kako smo doznali, najveći interes za preuzimanje Energoinvesta pokazala je turska kompanija u usponu Čalik Holding, čiji je vrtoglavi poslovni uspon u izravnoj vezi s činjenicom da se na čelu kompanije od prije nekoliko godina nalazi mladi menadžer Baret Albayrak, inače zet aktuelnog turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana! U samoinicijativnoj ponudi Čalik Holdinga, čiju smo kopiju uspjeli dobiti, izravno se ne navodi interes za preuzimanje Enregoinvesta, no iz privatnih kontakata federalnog premijera Mujezinovića s pojedinim ministrima federalne Vlade može se zaključiti da je prodaja Energoinvesta već dogovorena uz punu političku suglasnost najužeg rukovodstva SDA. Upućeni tvrde da je "bosanska veza" Čalik Holdinga Edhem Bičakčić, nekadašnji federalni premijer, aktuelni predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH, siva eminencija federalne Razvojne banke i vlasnik privatne inžinjerske kompanije specijalizirane za projektovanje hidrocentrala. Interes za tržište BiH Čalik Holding pokazao je još prije tri godine kada su predstavnici kompanije u pratnji Edhema Bičakčića boravili u službenoj posjeti Bosanskopodrinjskom i Zeničko-dobojskom kantonu, interesirajući se za izgradnju desetak velikih i srednjih hidroelektrana u BiH. Bičakčić je tada izjavio da su turski investitori "zainteresirani za oblast hidroenergetskog potencijala, ali su mogući i neki drugi projekti iz oblasti industrijske proizvodnje u branši kojom se bavi Čalik Holding".
RAZGRANATI BIZNIS TURSKE KOMPANIJE
A Čalik Holding bavi se doslovni svim i svačim: u njihovom vlasničkom portfelju koji se munjevito širi nalaze se kompanije iz oblasti prerade tekstila, što je zapravo dugo godina bio primarni biznis kompanije, ali odnedavno i kompanije iz oblasti energetike (izgradnja rafinerija, termo i hidrocentrala, gasovoda...) koja je postala dominantni interes Čalik Holdinga, osobito u posljednjih nekoliko godina od kako se Turska nametnula kao nezaobilazan igrač u transportu azijske nafte i plina na tržište zapadne Evrope. Upravo preko turske teritorije 2006. godine izgrađen je naftovod u dužini od 1760 kilometara kojim se nafta iz Kaspijskog jezera doprema do turske luke Ceyhan. Sličnom rutom planira se i gradnja plinovoda Nabucco, čiju izgradnju podupiru EU i SAD, ali i plinovoda Južni tok za čiju su izgradnju iznimno zanteresirane Rusija i Italija. O tome svjedoči i nedavni trojni susret u Ankari Recepa Tayyipa Erdogana, Vladimira Putina i Silvija Berlusconija, na kojem je postignut načelni dogovor o izgradnji "proruskog" plinovoda Južni tok, "suparnika" plinovodu Nabucco. Na oba projekta ključnu ulogu imat će Čalik Holding, dijelom zbog biskih veza s aktuelnom turskom vladom, a dijelom i zbog razgranatih poslovnih veza u Turkmenistanu, glavnom isporučiocu plina i za Južni tok i za Nabucco. Naime, na tržištu Turkmenistana ključne poluge nad energetskim resursima preuzeo je turski Čalik Holding, čiji je vlasnik Ahmet Čalik prije nekoliko godina imenovan za "specijalnog predstavnika Turkmenistana za energiju".
REZERVE ENERGOINVESTOVIH MENADŽERA
Poslovni interes Čalik Holdinga za preuzimanje Energoinvesta posve je jasan: BiH raspolaže velikim energetskim potencijalom, osobito hidropotencijalom, koji je najmanje iskorišten u cijeloj Evropi. BiH trenutno koristi samo jednu trećinu hidropotencijala i za dostizanje evropskog prosjeka iskorištenosti energetskog potencijala vode potrebno je izgraditi preko 40 velikih i srednjih hidrocentrala te oko 300 mini hidrocentrala, čije su lokacije davno ucrtane. Glavnina tog posla koji se mjeri milijardama dolara nesumnjivo će pripasti Energoinvestu, vodećoj regionalnoj kompaniji u oblasti projektovanja i izgradnje energetskih objekata. Osim toga, Energoinvest je u lokalnim okvirima najznačajniji igrač u biznisu s transportom plina, a tom biznisu tek se predviđa snažna ekspanzija nakon izgradnje dva nova međunarodna plinovoda Nabucco i Južni tok.
Prema raspoloživim informacijama, vodeći ljudi Energoinvesta ostali su zatečeni privatizacijskim pothvatom federalnog premijera Mujezinovića. Nemaju previše informacija ni o uvjetima tendera ni o potencijalnom kupcu državnog kapitala. Na pomen imena Čalik Holding, sumnjičavo vrte glavama, uz opasku da je reputacija Energoinvesta sticana godinama i to na taj način što se kompanija uvijek vezala za boljeg od sebe. Jedan od prelomnih događaja u razvoju kompanije desio se davne 1969. godine kada se Energoinvest udružio s renomiranom francuskim kompanijom Tecnip koja je u to doba bila u samom evropskom tehnološkom vrhu. Iz te suradnje, nastala je sarajevska kompanija Petrolinvest, koja je bila okosnica cjelokupnog energetskog biznisa u BiH. U relativno kratkom vremenu Petrolinvest se osposobio za najkompliciranije energetske projekte, kakav je naprimjer izgradnja Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerija ulja u Modriči, plinovod Junaf (kasnije preimenovan u Janaf) i još stotinu sličnih objekata koje je Petrolinvest projektovao i gradio diljem svijeta. Aktuelni menadžment Energoinvesta nema dovoljno jasnu sliku o razini tehnološke razvijenosti turske kompanije Čalik Holding, a to bi slika, tvrde, morala biti najvažniji kriterij kod izbora novog vlasnika Energoinvesta.
Na drugoj strani, federalni premijer Mustafa Mujezinović nimalo nije zaokupljen ovim dilemama. Svojim suradnicima izdao je nalog da užurbano pripremaju odluku o raspisivanju međunarodnog tendera uz izričiti naglasak da presudni kriterij kod izbora kupca mora biti istaknuta cijena. Navodno, premijer Mujezinović bio bi zadovoljan ako bi postignuta cijena bila iznad 120 miliona KM.
No, konačnu riječ o prodaji Energoinvesta ipak će imati federalni ministri a nikako sam federalni premijer.
Vrtoglavi uspon Čalik Holdinga
OD TEKSTILA DO TELEKOMUNIKACIJA...
Turski Čalik Holding osnovan je 1980. godine i sve do 1993. godine isključivo se bavio preradom pamuka i proizvodnjom tekstilnih odjevnih predmeta. Prvu značajniji iskorak izvan core businessa napravio je 1993. godine kada je u Turkmenistanu pokrenuo nekoliko velikih energetskih projekata.
Vrtoglavi uspon Čalik Holdinga započinje 1999. godine kada na čelo kompanije dolazi Baret Albayrak, zet aktuelnog turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana. U samo nekoliko narednih godina, vlasnički portfelj Čalik Holdinga proširio se na još nekoliko oblasti, među ostalim i na energetski sektor, bankarstvo, medije, telekomunikacije, trgovinu itd. U vlasništvu kompanije od prije nekoliko godina nalazi se drugi najtiražniji turski dnevni list Sabah, televizija ATV, te još 25 printanih magazina. Kompanija trenutno upošljava 19.500 radnika a posluje u 12 država Azije, Afike i Evrope.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments