Олег Валецкий (prom1) wrote,
Олег Валецкий
prom1

МАГЕН из Москвы

В Республике Сербской очередной скандал,президент Республики Сербской Райко Кузманович обвинен в том что выдавал дипломы Славянского гумманитарного университета МАГЕН из Москвы своим коллегам по партии и по государственной службе.В принципе сдача экстерном экзаменов в подобных частных ВУЗах ничего нового не представляет,таким образом полно местных чиновников стали профессорами и докторами наук.Не представляет ничего удивительного и то что дипломы выдавал иностранный университет.однако проблема в том что Райко Кузманович подписывал дипломы как проректор Славянского университета и профессор его отделения в Новом Саде в Сербии,тогда как из Министерства образования Сербии в Министерство образования Республики Сербской пришел ответ что Славянский гумманитарный университет МАГЕН не имеет разрешения на работу в Сербии и тем самым его отделение здесь не существует
Статья "Srpsko-ruski doktori iz Novog Sada" автора Наджи Диклич(Nađa Diklić) из журнала "Слободна Босна" http://www.slobodna-bosna.ba под катом
AKADEMSKA MAFIJA
Srpsko-ruski doktori iz Novog Sada
DIVLJI DOKTORATI PREDSJEDNIKA RAJKA KUZMANOVIĆA
Predsjednik Republike Srpske RAJKO KUZMANOVIĆ, uz brojne državničke obaveze, pod stare dane se posvetio se i (međunarodnoj) akademskoj karijeri čiji je vrhunac doživio izborom za prorektora fantomskog Slavjanskog univerziteta u Moskvi, istureno odjeljenje Novi Sad; Predsjednik/prorektor je u vrlo kratkom roku odštancao desetina bezvrijednih papira kojima je brojne političare iz Republike Srpske proizveo u doktore i magistre iz različitih naučnih oblasti
Tihomir Gligorić, Ostoja Kremenović, Miroslav Mikeš, Perica Bundalo... doktorirali „po skraćenom postupku“ na nepostojećem Univerzitetu akademika Kuzmanovića!

Nekada davno, a mnogo bolje nije ni sada, većina stanovnika Bosne i Hercegovine, pogotovo onih starijih, nije znala rastumačiti pojam doktor.
Tako je svaki liječnik opšte prakse sa završenim medicinskim fakultetom bio i ostao doktor sa velikim „D“, a oni pravi doktori nauka, akademska elita svake zemlje uglavnom je ostajala neprimijećena i neinteresantna običnom puku.
U međuvremenu, situacija se nije mnogo promijenila.
Kad je muka i bolest, svi idu doktoru, nose jaja, rakije, bajadera i koverte da se nađe, a akademci sa sedmim stepenom stručne spreme, ako su pošteni koliko i obrazovani, nadaju se samo uvođenju platnih razreda.
Ipak, kada smo izašli iz mračne ere socijalizma koji nas je tušio 50 godina, sve više je onih koji bi da konačno dobiju prestižno zvanje doktora nauka, kako bi se u nadolazećem kapitalizmu što bolje udomili. Ne birajući sredstva, poslije rata smo naglo poboljšali prosjek završenih fakultetlija, magistara i doktora, kojima je, barem u RS-u, trebalo samo dva svjedoka da napismeno potpišu da je dotični studirao i završio.
Sva dokumentacija smatrala se nestalom u ratu.
Kada su se svi koju su to htjeli uz svjedoke fakultetski obrazovali, stiglo je vrijeme za marksistički rečeno - društvenu nadogradnju.
Za četiri hiljade maraka po godini, nebitno da li se radi o državnom ili privatnom fakultetu, dobijate zvanje magistra, dok je doktorat poprilično skuplji, a godina nije ispod sedam hiljada maraka. Ne vrijedi džaba ona poslovica „znanje je imanje“.

AKADEMIK FALSIFIKATOR
Kako RS ne bi bila samo „bolji bh. entitet koji doživljava ekonomsku i privrednu renesansu“, pobrinuo se upravo genijalni autor ovih riječi koji stoji iza 20 falsifikovanih diploma, predsjednik RS-a i član Akademije nauka i umjetnosti RS (ANU RS) Rajko Kuzmanović.
Vremešni Kuzmanović, doktor prava, cijelu svoju karijeru, kako piše na zvaničnoj internet prezentaciji predsjednika RS-a, posvetio je sopstvenom usavršavanju.
Ovaj predratni član Centralnog komiteta Saveza komunista Bosane i Hercegovine, osim što je bio profesor na Pravnom fakultetu u Banja Luci, radio je na i na privatnim fakultetima „Apeiron“ i Fakultetu poslovne ekonomije. Takođe, osim silnih funkcija koje je obavljao za 50 godina, koliko aktivno radi, pred samu starost, izabran je i za prorektora Slavjanskog univerziteta u Moskvi (Magen).
Da li mu je tada sinula ideja o tome da obrazovno nadogradi i prijatelje nije nam poznato, jer predsjednik RS-a ne daje izjave za medije još otkako je došao na dužnost, osim u izuzecima kada čita napisane govore na brifinzima za novinare.
Uglavnom, ovaj prosvijećeni univerzitetski profesor nanio je najveću akademsku sramotu Republici Srpskoj, otkako je ona kao entitet i nastala.
Naime, Kuzmanović je kao prorektor pomenutog moskovskog univerziteta, odlučio, sam potpisao i nostrifikovao diplome za 24 osobe. Prvo je dobar dio njih sam potpisao kao profesor Slavjanskog univerziteta, a potom ih kao predsjednik Komisije za nostrifikaciju diploma na Fakultetu poslovne ekonomije i nostrifikovao, odnosno priznao kao ispravne!
Ova nesaglediva akademska sramota, ne samo po Kuzmanovića, već i po sve one koji su na taj način stekli fakultetske, magistarske i doktorske diplome, prošla bi sasvim nezapaženo da neko „anoniman“ nije dostavio kopije diploma entitetskoj prosvjetnoj inspekciji.
Na osnovu istrage nostrifikacija je poništena kao i stručna zvanja.

POLITIČKI KRITERIJ
Jedna od poznatijih političkih ličnosti RS-a, kadar SNSD-a Miroslav Mikeš pristao je da komentariše svoj doktorat na temu „Političko-pravne pretpostavke nezavisnosti sudstva u RS“.
„Sve je to dio kampanje protiv mene, Tihomira Gligorića i Rajka Kuzmanovića. Svoj doktorat sam odbranio u Novom Sadu, odštampao i prodao u hiljadu primjeraka“, iznosi svoju stranu Mikeš.
Dodaje da su mu „na odbrani bili predstavnici američke ambasade, te da je dobio čestitku OHR-a“, kao da će time odbraniti vjerodostojnost svoga doktorata.
Kako su sve diplome, kao i nalazi inspekcije i odluke koje je donijela u posjedu Slobodne Bosne, a ovaj poznati banjalučki pravnik koji je uz doktorat dobio i prezime „Andrievič“ upozorio da ne pišemo „neistine“, citiraćemo samo najzanimljivije navode iz zaključaka entitetske prosvjetne inspekcije.
- diplome su izdate u Moskvi, a sadržaj pojedinih diploma je pisan na srpskoj jeziku. ćiriličnim pismom, a pojedine diplome i latiničnim;
- diplome su izdate na različitim obrascima, te je moguće uočiti da se kod pojedinih diploma razlikuje pečat.
Nadalje, inspekcija navodi da Fakultet poslovne ekonomije koji je nostrifikovao diplome nije vodio „poseban spisak o nostrifikaciji, već je isti vodio u svesci“, te da ovaj fakultet ima neovjerenu fotokopiju licence za Međunarodnu akademiju humanitarnih i prirodnih nauka iz Moskve.
- Republičkoj upravi za inspekcijske poslove je dostavljen akt ENIS centra nadležnog za priznavanja visokoškolske ustanove u Ruskoj Federaciji u kome se navodi da Slavjanski humanitarni univerzitet nije državna i nije akreditovana ustanova koja izdaje visokoškolske diplome sa svojim nazivom, zaključuju inspektori.

KOZMETIČKO-MEDICINSKI DOKTORI
Osim Miroslava Andrieviča Mikeša, novopečenog doktora političkih nauka, spornu diplomu dobio je i socijalista Tihomir Spasoevič Gligorić, direktor entitetske Uprave za imovinsko-pravne poslove, poznat po tome što je u prvom redu stajao na sahrani Slobodana Miloševića. I on je sada doktor političkih nauka.
Svoju novostečenu diplomu unovčio je i Ostoja Kremenović, bivši potpredsjednik Vlade RS-a za prvog mandata Milorada Dodika, a sada profesor na fakultetu kozmetologije i estetike(?!), zatim Mile Radišić, bivši direktor Lutrije RS-a (isto za Dodikovog prvog mandata), a sada glavni akter nezakonite privatizacije banjalučke Medicinske elektronike (što pokazuje da je, ipak, s pravom stekao zvanje magistra finansijskog menadžmenta), jer je zgradu i zemljište u centru grada vrijedno milione kupio za 200 hiljada maraka.
Bez magistrata iz ekonomskih nauka bi mogao ostati i Perica Koljanin, zaposlenik Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS-a, dugogodišnji šef banjalučkog OMI-ja, protiv kojeg se već godinama vodi krivični postupak za nezakonitu prodaju stanova.
I Perica Bundalo, bivši ministar unutrašnjih poslova i jedan od glavnih aktera afere Srpske šume, mogao bi ostati bez doktorata iz politikologije, što svjedoči da Kuzmanović nije sebično i uskostranački verifikovao diplome samo SNSD-ovcima, već i kadrovima drugih partija.
Ostala imena nije vrijedno ni pominjati, jer očigledno nisu uspjeli da se sa svim stručnim znanjem uspnu u političkom i ekonomskom životu RS-a.
Kako to kaže prof. dr Ivo Komšić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, bez mnogo zadiranja u temu, ostaje činjenica da je ovo „najveća akademska sramota koja je zadesila BiH“ i pitanje koje postavlja više retorički: Nije mi jasno ko bi normalan potpisao takve diplome?
Odgovor se zna.
Svi dokumenti koji su u posjedu našeg lista proslijeđeni su Ministarstvu prosvjete, nadležnom tužilaštvu i drugim relevantnim organizacijama.
Zašto ne odgovaraju, također je poznato.
Lažne diplome imaju njihove kolege, šefovi, svi entitetski moćnici, a na kraju ih je potpisao predsjednik RS-a.
Za utjehu istoričarima i politikolozima u BiH, ali i Srbiji koji srpski akademski krug smatraju jednim od tri stuba pogubne i smrtonosne politike vođene u posljednjih 20 godina, ostaje činjenica da sa novim naučnim krugom sigurno neće imati brige.
Zašto ćuti ministar Anton Kasipović
KASIPOVIĆEVA ZATVORENA USTA
Ulje na vatru dodali su i iz srbijanskog Ministarstva prosvjete, koji su kolegama iz RS-a pismeno poručili da „Slavjanski Humanitarni Univerzitet MAGEN iz Moskve nema dozvolu za rad“ na teritoriji ove države, samim tim ni u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici gdje su navodno branjeni doktorati.
Ministar prosvjete RS-a Anton Kasipović za sada mudro šuti, te poziva također i novinare na šutnju dok se ne završi istraga.
O prijedlozima i nalazima svoje inspekcije se ne izjašnjava, a kamoli o kolegama iz SNSD-a i ministarstava u Vladi RS-a, koji imaju sporne diplome. Optužnica za krivično djelo falsifikovanja ili lažnog predstavljanja tabu je tema u „boljem bh. entitetu“, a tek pomen da bi predsjednik RS mogao sjesti na optuženičku klupu...
Rekorder Grujo Bjeković
ROMANIJSKI SNSD-OVAC ZA JEDAN DAN „OČISTIO GODINU“
Grujo Bjeković, bivši zamjenik ministra sporta za vrijeme Radovana Karadžića, potukao je znanjem sve dosadašnje rekorde.
Ovaj bivši predsjednik SNSD-ovog Regionalnog odbora sarajevsko-romanijske regije, prema dokumentima „Slobodne Bosne“, trebao bi ući u Ginisovu knjigu rekorda po nataloženom znanju.
Naime, Bjeković je za jedan jedini dan položio svih sedam ispita na postdiplomskom studiju u Novom Sadu, a tri mjeseca kasnije, u futroli je pored magisterija imao položen doktorat. Ko zna-zna.
Tags: Босния и Герцеговина, Республика Сербская, Россия.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments