Олег Валецкий (prom1) wrote,
Олег Валецкий
prom1

"Малый Стамбул в сердце Сербии"

В 724‏ом номере журнала "Свободная Босния"(Slobodna Bosna) http://www.slobodna-bosna.ba/
журналист Мирха Дедич в статье "Малый Стамбул в сердце Сербии"(«MALI ISTANBUL» U SRCU SRBIJE.Mirha Dedić) описывает договор достигнутый президентом Сербии Борисом Тадичем и примьер министром Турции Абдуллахом Гулем о начале создания в следующем году на юге Сербии в Санджаке ,под городом Тутин торгово-экономического центра,с жилыми и административными кварталами а также с зоной свободной торговли, стоимостью в 1,69 миллиардов евро,85% средств выделит Турция а 15% Сербия.Из этого центра товары из Турции будут отравлятся по территории всей бывшей Югославии
Так как в Санджаке на турецкой кредит в 30 миллионов долларов уже идет строительство магистрального автопути,то очевидно что Турция становится важной политической силою в Санджаке и тем самым во всей Южной Сербии,регион которой находится в глубоком экономическом кризисе,так что средние зарплаты здесь в районе 100-150 долларов.Насколько можно понять органы государственного управления Сербии,как и руководство Демократической и Социалистической партий в усилении влияния Турции ничего спорного не видят.
Статья под катом
«MALI ISTANBUL» U SRCU SRBIJE.Mirha Dedić
Ekonomsko-politički prodor Turske na Balkan
NAJVEĆU KORIST OD SRBIJANSKOG ISTANBULA IMAĆE TURSKA
Najveći strateški partner Srbije - Turska, na pešterskoj visoravni počinje izgradnju grada s industrijskom i bescarinskom zonom u kojoj će biti zaposleno nekoliko hiljada ljudi, međutim srbijanski zvaničnici od javnosti kriju koji su glavni motivi Turske da u novi grad sa infrastrukturom usred Srbije uloži preko četiri milijarde KM
Izgradnju «malog Istanbula», preko kojeg će Turska izvoziti svoju robu bez carine, dogovorili srbijanski i turski predsjednici Boris Tadić i Abdullah Gül
Na Pešteru pored Tutina turska vlada će za šest mjeseci započeti izgradnju potpuno novog grada koji je u javnosti već dobio ime „mali Istanbul“. Vrijednost investicije za koju je Turska odriješila kesu je 1,69 milijardi eura ili oko tri milijarde KM!
Za ovaj projekat Opština Tutin dala je zemljište u mjestu Leskova koje se nalazi uz granicu sa Crnom Gorom i trasu budućeg auto puta Beograd - Jadran. Izgradnja regionalne razvojne zone, kako su je nazvali u Vladi Srbije, sadržaće industrijsku zonu, slobodnu carinsku i stambenu zonu!
Izgradnja ovog grada, koji je kako saznajemo, od izuzetnog značaja za Tursku, ima potpunu podršku Vlade Srbije i tretira se kao državni projekat iza kojeg stoji lično predsjednik Srbije Boris Tadić.
Novac za izgradnju obezbjediće turska banka koja će finansirati 85 posto posla, dok će oko 15 posto vrijednosti projekta biti finansirano iz budžeta Srbije. Turska strana je u obavezi da za izvođače radova angažuje srbijanske građevinske firme, kao i da repromaterijal nabavlja u Srbiji. Novi grad usred Peštera bio bi, kako ističu u vladi Srbije, garancija ekonomskog razvoja ovog regiona.
Projekat se temelji na izgradnji industrijske zone, gdje će se roba kumulirati i plasirati širom Evrope. Cilj Turske je je da sa tog mjesta pokrije i kompletno tržište bivše Jugoslavije, odnosno Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Hrvatsku. Prva faza izgradnje te zone trebalo bi da počne iduće godine, a, prema najavama u finalnoj fazi zona bi trebalo da ima između 900 i 1.000 manjih pogona, koji će zapošljavati nekoliko hiljada ljudi. Da su planovi o izgradnji pravog grada na pešterskoj ledini ozbiljni, svjedoči i podatak da je izrada urbanističkog plana i ostale dokumentacije već u toku.
SRBIJI POTREBNE TURSKE INVESTICIJE
Iako je Turska često anatemisana u srbijanskoj javnosti, naročito kod srbijanskih nacionalista, koje sama riječ Turska asocira na «na ropstvo i tiraniju pod Osmanskim carstvom», u stvarnosti stvari stoje sasvim drugačije. Naime, prema ocjeni analitičara, Srbija najbolje međudržavne odnose u Evropi ima upravo sa Turskom i to zahvaljući isključivo Borisu Tadiću, aktuelnom predsjedniku Srbije. Tadić, kako saznajemo, svakih petnaestak dana odlazi u privatne posjete Istanbulu, gdje se viđa sa turskim zvaničnicima. Pri tom vrlo često ističe da su odnosi Srbije i Turske dostigli nivo strateškog partnestva.
Rezultat toga je očit: Turska je u posljednih nekoliko godina finansirala 15 razvojnih projekata u Srbiji, od kojih se osam realizuje u Sandžaku. Sa 30 miliona dolara kreditirala je izgradnju puta preko Sandžaka. Trgovinska razmjena između Srbije i Turske u toku ove godine iznosila je 450 miliona dolara, što je preko 40 posto više nego prošle godine.
I pregovori o prodaji srbijanske nacionalne avio- kompanije JAT Airwais Turskoj ušli su u finale. Prodaju JAT-a Turskoj, kako tvrdi naš dobro upućeni izvor, u četiri oka dogovorili su turski predsjednik Abdullah Gül i Boris Tadić. Ostalo je samo još da se usaglase sitni tehnički detalji. Turci traže da se Jat tehnika pripoji srbijanskoj nacionalnoj aviokompaniji. Inače Turkish Airlines je prošle godine ostvario rast profita od oko 14 posto u odnosu na prošlu godinu i smatra se da će prodaja JAT-a, koji je u velikoj dubiozi, perspektivnom «Turkish Airlinesu» biti pun pogodak.
Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja i kopredsjednik Komiteta za ekonomske odnose sa Turskom, kaže da je pored konkretizovanog sporazuma o izgradnji regionalnih puteva od Novog Pazara do Sjenice i do Tutina, nedavno sklopljen sporazum sa Turskom o ulaganju 690 miliona eura u izgradnju autoputa od Beograda do crnogorske granice. Izgradnja novog privrednog centra na Pešteru, po Ugljaninu, biće model razvoja ne samo u Srbiji već i za druge zemlje Balkana, jer je taj način ulaganja omogućio razvoj Turske.
Munir Poturak, poslanik u Skupštini Srbije i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Srbije, na čijem se čelu nalazi Rasim Ljajić, za naš list kaže da je Skupština Srbije prije nekoliko mjeseci usvojila pet sporazuma o finansijskoj, tehničkoj i ekonomskoj saradnji Srbije sa Turskom koji su dogovorili predsjednici Tadić i Gül.
«Turska je zainteresovana da iz Sandžaka izvozi prehrambene proizvode, prije svega meso i mesne i mliječne prerađevine. Sjenički sudžuk, sjeničko jagnje i sir nalaze se u top sedam srbijanskih proizvoda koje prema ocjeni Vlade Švajcarske imaju zaštitu geografskog porijekla i tretiraju se kao brend na evropskom tržištu. Ovo nije prvi put da Turska finansira projekte u Srbiji. Turska je već duže vrijeme prisutna u Srbiji kroz investicije i ulaganja. Turska razvojna agencija (TIK) je, recimo, ove godine, kroz evropske projekte, finansirala obnovu i revitalizaciju sedam tvrđava i hamama širom Srbije koji su sagrađeni u vrijeme Otomanskog carstva. Takođe, zahvaljujući donacijama iz Turske, uskoro će početi da se u Novom Pazaru graditi sportska hala”, kaže Poturak.
Naš sagovornik kaže da će država, kada je u pitanju izgradnja industrijskog kompleksa na Pešteru, obezbijediti izgradnju infratrukture, odnosno lokalnih puteva, uvođenje vode, telefona i svega ostalog što je neophodno za funkcionisanje jednog grada. Strateški interes Turske je da se industrijska zona nalazi pored autoputa. Također, turska strana je tražila oživljavanje aerodroma na Pešteru, preko kojeg će moći distribuirati robu. Poturak smatra da će izgradnja novog “industrijskog grada” na Pešteru dosta značiti za potpuno ekonomski slomljen Sandžak.
Naš izvor iz Vlade Srbije, međutim, tvrdi da će od izgradnje “malog Istanbula” na Pešteru najviše koristi imati Turska. Naime, u novom gradu biće formirana bescarinska slobodna zona gdje će biti smještena turska roba. Turska će iskoristiti činjenicu da je Srbija ratifikovala sporazum CEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi). Sporazum predviđa izlazak na evropska tržišta po povlašćenom tretmanu i omogućava izvoz proizvoda u treće zemlje napravljenih od komponenti porijeklom iz različitih zemalja CEFTA-e. Ovaj sporazum obuhvata preko 90 posto međusobne robne razmjene u regionu po preferencijalnim uslovima.
Zemlje-članice CEFTA-e uspostavile su zonu slobodne trgovine. Sporazum CEFTA potpisale su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Srbija, Crna Gora i UNMIK u ime Kosova. U sve ove zemlje sa tržištem od preko 30 miliona stanovnika Turska će preko industrijske zone u Sandžaku svoju robu moći plasirati bez carine. Turska će isto tako iskoristiti i sporazum koji je Srbija potpisala sa Rusijom o slobodnoj trgovini. Prema njemu, veći dio roba je oslobođen carine koja je iznosila oko 25 posto. Srbija je jedina država u Evropi, pored nekih članica Zajednice nezavisnih država, koja ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i to će Turska dobro iskoristiti. Naime, glavno tursko tržište, kako ističe naš izvor iz Vlade Srbije, jeste Rusija sa oko 200 miliona stanovnika. Plasiranje turske robe iz Srbije u Rusiju Turskoj će donijeti veliku dobit.
Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i ministar iz Vlade Srbije poznata je ova činjenica međutim, strogo je kriju od srbijanske javnosti jer bi izazvala oštre reakcije srpskih nacionalista. Naš izvor iz pregovaračkog tima Srbije sa Turskom kaže da je predsjednik Tadić otvoren za sve vidove saradnje sa Turskom i da je čak on lično predložio izgradnju turskog kulturno-obrazovnog centra na Koridoru 10 nedaleko od Beograda koji bi bio prilika “da se ponovo susretnu dvije različite kulture i religije”. Zahvaljujući Tadiću, Srbija i Turska imaju najviši nivo bilateralnih odnosa u svojoj istoriji, kaže naš dobro upućeni izvor.
Turskoj je veoma bitno da novi grad na Pešteru bude dobro saobraćajno uvezan, zbog toga je pored finansiranja autoputa spremna uložiti i nekoliko desetina miliona eura u rekonstrukciju vojnog aerodroma «Lađevci», koji će uskoro služiti za prevoz roba i građana.
Na vijest da Turska pravi novi grad na Pešteru, burno su ragovale nacionalističke stranke, ali i srbijanski mediji koji su insinurali da će se «malom Istanbulu» na Pešteru nastaniti 20 hiljada ljudi turskog porijekla. Lider Nove Srbije Vilimir Ilić odmah je zatražio da Boris Tadić dođe u Skupštinu Srbije i na prvom zasjedanju obavijesti poslanike o svim svojim aranžmanima sa Turskom. Dragan Todorović, predsjednik radikala, ocijenio je da je izgradnja jednog takvog grada u kome će živjeti isključivo ljudi islamske vjeroispovijesti predstavljati ogroman problem za Srbiju.
SRBI I TURCI KORISTE 8000 ISTIH RIJEČI
Nedavno je u intervju za beogradski list «Danas» turski ambasador u Srbiji Ahmet Suhu Umar, na pitanje da li bi učenici u Srbiji trebalo da počnu da uče turski jezik, obzirom da je Turska značajan igrač na Balkanu, kazao:
„Učenici u Srbiji ne moraju da uče turski pošto u srpskom jeziku već postoji osam hiljada riječi turskog porijekla. Od tih osam hiljada, u svakodnevnoj upotrebi su tri hiljade riječi. To znači, da se, uz malo napora, možemo razumjeti. Nama je ovaj region istorijski važan. Ljudima se čini da smo sada posebo aktivni, ali mi smo odavno prisutni na Balkanu, ne samo u otomanskom već i Ataturkovom i kasnijem dobu. Sada su neki potezi vidljiviji zato što su nas okolnosti, vezane pre svega za BiH, navele da se značajno uključimo. Situacija se do pre šest mjeseci nije odvijala kako treba. Onda je Turska stupila na scenu, jer mislimo da bolje razumijemo regiju od drugih. Zahvaljući politici predsjednika Tadića Srbija je napravila veoma bitne korake».
Prisustvo Turske u Srbiji vidljivo je na svakom koraku. Odnedavno su se pacijenti iz Srbije počeli liječiti u turskim klinikama i interes da beogradske bolnice zamijene istanbulskim izuzetno je veliki. Latinoameričke sapunice zamijenile su turske koje su u vrlo kratkom periodu postigle izuzetnu popularnost. Prošle nedjelje se srbijanski i turski ministri odbrane Dragan Šutanovac i Mehmut Gonul dogovorili da vojne industrije Turske i Srbije na trećim tržištima nastupaju sa zajedničkim projektima. Krajem jula turski premijer Reyep Erdogan zajedno je sa Borisom Tadićem u Novom Pazaru otvorio Turski kulturni centar, tom prilikom su ukinute i vize između ove dvije zemlje. Osnovano je i društvo srpsko-turskog prijateljstva Inat (riječ tur. porijekla), koje ima oko 8.000 članova i radi na razvijanju prijateljstva između Turske i Srbije...
Boško Jakšić, vanjskopolitički komentator
TURSKA JE SVJETSKA SILA KOJA JE POTREBNA SRBIJI
Boško Jakšić, vanjskopolitički komentator Politike, kaže da je Turska druga najveća razvojna ekonomija na svijetu, odmah iza Kine, i da od takve ekonomije Srbija ne treba bježati, nego joj treba postati što bliža.
Jakšić kaže da se Grčka, kojoj je Srbija bila privrženija, grčevito bori protiv državnog bankrota, dok Tursku svjetska ekonomska kriza nije ni okrznula.
«Jedna pametna diplomatija, a samo da podsetim da je osmanska diplomatija bila izuzetna u svoje vreme, ona koristi svoju tradiciju. Ako je Turska izgubila u 19. veku, onda sam sigurna da će 21. vek pripadati Turskoj. Suštinu diplomatskih akcija čini doktrina aktuelnog šefa diplomatije Turske koja u svojoj suštini ima rešavanje svih problema sa susedima”.
Pomoć takve politike Srbiji je, kaže, dobrodošla, što smo imali prilike i da vidimo.

„Podsetimo se teksta kojim je ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu razrešio spor sa srpskim ministrima Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljajićem u Novom Pazaru, a posle toga je predsednik Turske, Abdulah Gül ponudio posredovanje u spornim pitanjima između Srbije i BiH", kaže Jakšić.
Angažovanje Turske na Balkanu diplomatski i preko investicija, prema Bošku Jakšiću, u velikoj mjeri podstiču SAD i Velika Britanija, koji su glavni saveznici Turske i koje najviše podržavaju njen ulazak u Evropsku uniju. “Motiv jednog takvog angažmana na Balkanu može biti i blokada ruskog prisustva na ovom području”, ističe Jakšić.
TURSKA U BROJKAMA
72 miliona stanovnika
28 godina prosječna starost stanovništva
65 miliona mobilnih telefona
44 miliona kreditnih kartica
7. ekonomija po snazi u Evropi, a 17. u svijetu
2. armija u NATO-u
593 milijarde dolara bruto proizvod Turske
82 milijarde dolara investicije u posljednjih šest godina

http://www.slobodna-bosna.ba/Secured/Default.aspx?ID=22211
Tags: Сербия, Турция
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 10 comments