Олег Валецкий (prom1) wrote,
Олег Валецкий
prom1

«Обруч вокруг преступной организации Кельменди»

Согласно статье «Обруч вокруг преступной организации Кельменди») вышедшей в 780 номере журнала «Свободная Босния»(„Obruč oko zločinačke organizacije Keljmendi“.Broj 780.“Slobodna Bosna“.) силы полиций семи европейских государств при подержке ФБР ,под общим руководством Бюро Интерпола в Лионе проводят операцию „Беса“ направленную против организации наркомафии во главе которой находятся косовский албанец Насер Кельменди руководящий деятельностью своей ОПГ из Сараево и черногорский мусульман Сафет Калич,описанный в „Белой книге МВД Сербии“ как член так называемого „земунского клана“,в которо был ответственен за поступление героина из Косово.Центром ОПГ Калича,насчитывавшей десятки и сотн членов является городок Рожай на границе с Косово.Как пишется в документе Управления полиции Черногории „Оценка опасности организованного криминала“ именно Рожай является цетром наркобизниса в Черногории.В Рожай героин ,которому по различным оценкам счет идет на тонны в год,перебрасывается из соседнего Косово и оттуда осуществляется его дальнейшее распространение через Черногорию,Боснию и Герцеговину и Сербию в страны Европейского Сообщества. Кельменди и Калич тесно сотрудничают с а также выходцем из черногорского Плевля Дарко Шаричем также находящимся под следствим как полиции Сербии так и Интерпола а также с боснийским олигархом Фахрудином Радончичем и бывшим командиров сил Армии Боснии и Герцеговины в Сребренице-Насером Оричем как и с многими другими „бизнисменами“ из Черногории,Боснии и Герцеговины и Сербии.В Косово Кельменди финансирует деятельность поллитической партии Рамуша Харадиная однако подерживает контакты и с Хашимом Тачи.
Полностью статья под катом
OBRUČ OKO ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE KELMENDI
20.10.2011: Broj 780
http://www.slobodna-bosna.ba


Najveća regionalna mafijaška hobotnica
POČEO LOV NA KAPITALNE REGIONALNE MAFIJAŠE
Policija iz sedam evropskih zemalja, pojačana agentima FBI, udružila se u zajedničkoj akciji kodnog imena Besa, kako bi razotkrili sve poslove i saradnike zločinačke organizacije na čijem se čelu nalaze narkobosovi Darko Šarić i Safet Kalić, te kontroverzni biznismen Naser Kelmendi; prema saznanjima koje raspolaže Slobodna Bosna obruč oko ovih kriminalca, u čijoj mreži se nalaze ugledni biznimeni i političari iz regiona, sve se više steže

Naser Kelmendi, bosansko-kosovski biznimen, Darko Šarić i Safet Kalić, crnogorski narkobosovi, prema čelnim ljudima Interpola iz Liona trebali bi biti prvi na listi za hapšenje

Američka federalna policija FBI uključila se u istragu policija regiona kako bi stegli obruč oko najjačih kriminalnih grupa na Balkanu koje djeluju u Bosni i Hrecegovini, Crnoj Gori, na Kosovu, i Albaniji, a čiji su kraci usmjereni prema zemljama Zapadne Evrope, a jedan vodi čak i do SAD-a!

O Interpolovoj operaciji Besa, započetoj još prije dvije godine, u javnosti se malo govori, kao i o kriminalnim poslovima grupe koja je pod lupom "Bese". Riječ je o švercu droge, uglavnom heroina, ali i skanka, oružja, zelenašenju, reketiranju...

Na nedavnoj konferenciji Interpola direktori policija iz regiona obavijestili su čelne ljude Interpola o rezultatima policijske akcije „Besa". Međutim, šefovi Interpola nisu krili svoje nezadovoljstvo zbog toga što su glavni balkanski narkobosovi, koji kontroliše krijumčarenje velikih količina heroina iz Turske u zemlje Evrospke unije, još na slobodi.

TRI IGRAČA MALO JAČA
Nezvanično saznajemo da je riječ o tri osobe koje su bjekstvu i to narkobosovima Darku Šariću i Safetu Kaliću iz Crne Gore, te Naseru Kelmendiju, kontroverznom biznismenu iz Sarajeva, porijeklom sa Kosova. Prema pouzdanim informacijama, obruč oko Nasera Kelmendija, njegove porodice i saradnika se ovih dana sve više steže. Policija nekoliko zemalja u regionu prati svaki njegov pokret.

Naser Kelmendi, koji u Crnoj Gori posjeduje milionsku vrijednu imovinu, dovodi se u vezu sa švercom cigareta i droge, a postoje policijske sumnje da se bavi i krijumčarenjem oružja i anhidridne kiseline, glavnog sastojka za pravljanje droge.

Specijalni istraživački tim vodio je istragu o porjeklu ogromne imovine koju Kelmendi sa sinovima Elvisom, Besnikom i Liridonom posjeduje u Crnoj Gori. Zbog toga ne bi trebalo da čudi ako tajna istraga ovih dana bude okončana zapljenom 18 hektara parcela, preko dvije hiljade kvadrata poslovnog prostora u Ulcinju, potom jednog od najluksuznijih hotela u tom gradu, stana u Podgorici, luksuznog voznog parka, ali i sumnjive imovine njegovih ''poslovnih prijatelja''.

Dokument koji je pod nazivom “Procjena opasnosti od organizovanog kriminala”, koji je po standardima EU nedavno sačinila Uprava policije Crne Gore govori da je Rožaje prijestonica prekograničnog šverca i narkobiznisa.

U ovom dokumentu, na osnovu kojeg je napravljena Mapa organizovanog kriminala, Rožaje ima ulogu koordinacionog centra za distribuciju heroina.

Vođa kriminalne grupe iz Rožaja je odbjegli narkobos Safet Sajo Kalić. Značajna karika je bio njegov brat Mersudin, uhapšen zbog pranja sedam miliona i dvjesta hiljada eura, zajedno sa Safetovom suprugom Aminom. Safetova veza sa Sarajevom bila je ekipa Ismeta Dautovića. Kalić je, prema policijskim izvorima, usko sarađivao sa šefom kosovskog klana. Naime, na vrhu piramide kosovskih kriminalaca koji su u kontaktima sa Crnom Gorom nalazi se Naser Kelmendi i njegov široko razgranati klan.

Klan Kelmendi, koji i u BiH ima milionsku poslovnu imperiju, koja se ljulja zbog policijskih istraga, kontroliše cjelokupni šverc koji ide preko granice između Crne Gore i Kosova. Roba se švercuje preko sela Bandžov i planine Hajle, kojima, osim cigareta i kafe, švercuje oružje i eksploziv. U selu Boge ukrštaju se švercerske rute, kojima iz obližnjih Hadžovića, gdje imaju kuću, rukovode Kelmendiji. Naser je nesumnjivi vođa klana. Osim u svoje sinove Elvisa, Besnika i Liridona, veliko povjerenje kada su poslovi sa BiH u pitanju, kako tvrde policijski izvori, ima u svog bliskog rođaka Redžepa Kelmendija.

Prema posljednjim informacijama policije, Naser Kelmendi je nedavno pobjegao u Albaniju, a odbjegli Kalić se nalazi u Turskoj gdje je pod zaštitom ljudi koji se bave istim poslom kojim se i on dugi niz godina bavio - krijumčarenjem narkotika.

Policijski izvori podsjećaju da nije prvi put da Kalić krene na put iz Crne Gore neposredno pred hapšenje. Kada je 2004. godine u Srbiji za njim raspisana potjernica, on je iz Podgorice nesmetano otišao na Kosovo, odnosno Peć, gdje ga je navodno čekao Naser Kelmendi. Da Kalić sarađuje sa Kelmendijem, tvrdi više policijskih izvora, koji Kelmendija dovode u poslovnu vezu i sa Darkom Šarićem, još jednim odbjeglim narkobosom. Beogradski mediji pisali su da je i Šarić, dok je bio u bjekstvu, navodno viđan na Kosovu, u Kelmendijevom društvu.

Kalić je inače u kumovskim vezama sa familijom Šarić. Bio je i među svatovima na Kalićevoj svadbi. Da su kumovi, potvrdili su javno i Kalić i Duško Šarić, Darkov brat, kojeg tužilaštvo takođe tereti za pranje novca zarađenog trgovinom narkoticima.

Kalićevo bjekstvo nije jedino što šefovi Interpola zamjeraju crnogorskoj policiji kada je u pitanju neažurnost u hvatanju ,,krupnih riba". Naime, postoji sumnja u spremnost crnogorske policije i tužilaštva da uhapsi glavnog narkobosa na Balkanu Darka Šarića. Naročito kada se ima u vidu da je on Crnu Goru napustio odmah nakon što je za njim raspisana Interpolova potjernica. I to tako što je sjeo je u svoj helikopter i iz Pljevalja se prebacio od podgoričkog aerodroma odakle je bez provjere odletio avionom privatne avio-kompanije.

Međutim, vratimo se Naseru Kelmendiju čije hapšenje su ovih dana u Podgorici javno nagovijestili direktori policija Crne Gore i FBiH Veselin Veljović i Dragan Lukač, (iako se ni jedna ozbiljna policijska operacija ne najavljuje u prisustvu medija). Pouzdani izvori tvrde da je mreža koju pod svojim kontrolom drži Naser Kelmendi znatno razgranatija nego što je prikazana u policijskoj mapi organizovanog kriminala.

Prema pouzdanim policijskim izvorima, osobe bliske Kelmediju bave se švercom eksploziva i oružja iz Zastavinog proizvodnog programa na Kosovo. Ovaj posao predvodi Šefket Kelmendi, Naserov amidžić iz Peći. Šverc se odvija u pograničnom selu Hadžovići između Crne Gore i Kosova. Oružje koje se švercuje na Kosovo, prema policijskim izvorima, dolazi iz BiH i Srbije. Prema pouzdanim policijskim informacijama sa Kosova, oružje se krijumčari u Afganistan. Klan Kelmendi od talibana za oružje ne dobija novac već narkotike koji već uhodanim kanalima završavaju čak i u Skandinaviji!

POLICIJA IZNENAĐENA KOLIČINOM KRIJUMČARENE DROGE
Policija čak sedam zemalja iz regiona krajem 2008. godine, u sjedištu Interpola u Lionu, započela je akciju pod nazivom „Igman“ usmjerenu na zločinačku organizaciju koju vodi Naser Kelmendi.

U izvještaju Interpola, koji je u posjedu našeg lista, objedinjene su sve informacije o ovom opasnom mafijaškom klanu koji djeluje u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Hrvatskoj, a ima svoje ogranke i u pojedinim zemljama Evropske unije kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U izvještaju Interpola stoji ko su najvažniji članovi i saradnici ove zločinačke organizacije, koja je uključena u ilegalnu trgovinu narkoticima, cigaretama, krijumčarenje, iznude, ubistva, pranje novca i trgovinu ljudi.

Istraga policije je pokazala da je obim kriminala u koji su uključeni članovi Kelmendijeve grupe veći od očekivanog i da su njihove glavne poslovi vezani za trgovinu drogom i pranje novca.

Prema izvještaju Interpolove Direkcije za posebni kriminal i analizu, šef grupe Kelmendi nikada nije direktno uključen u kriminalne operacije nego to radi preko svojih ljudi, a ovaj mafijaški klan ima i dobre veze s nekim osobama iz političkog, pravosudnog i policijskog vrha u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu koje im omogućavaju zaštitu.

Aktivnosti i hijerarhija unutar grupe su strogo definisani, kao i podjela poslova. Manje grupe unutar ovog mafijaškog klana organizovane su poput malih preduzeća i specijalizovale su se za prodaju droge, trgovinu cigaretama, oružjem, falsifikovanje dokumenata.

Trgovina drogom se vrši u dva smjera. U krijumčarenju heroinom koriste balkansku rutu od Turske, preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine do zemalja Evropske unije. Ova mafijaška grupa bavi se i krijumčarenjem ekstazija iz zemalja EU-a do Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Turske. Takođe, krijumčare anhidridnu kiselinu, koja je glavni sastojak za proizvodnju kokaina i heroina. Prije nekoliko godina crnogorska policija je zaplijenila dvije cisterne ove kiseline i uhapsila dva vozača Kelmendijeve kompanije NIC Petrol Eksport iz Sarajeva. Prema policijskim informacijama, kiselinu je naručila kompanija JHL Chemie iz Austrije, a klijent je bila kompanija Esarom Kosovo iz Prištine. Iste godine kamion sa bosanskim registracijama je preko graničnog prelaza Klobuk ušao iz BiH u Crnu Goru. Kamion je prevozio 360 kg čistog i 3000 kg kiselinskog anhidrida koji je trebao biti isporučen kompaniji Esarom Priština. Vlasnik kamiona je bio Naser Kelmendi, a prethodni njegov vlasnik je bio Alija Delimustafić.

Novac zarađen od narkotika članovi grupe Nasera Kelmendija peru investiranjem u nekretnine i dionice kompanija u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i u zemljama Evropske unije. Prijetnje, vršenje pritisaka i ucjene su uobičajene metode pri kupovini nekretnina i kompanija. Kratkoročno pozajmljivanje novca sa visokim kamatnim stopama je takođe jedan od načina pranja novca ovog mafijaškog klana.

Većina Kelmendijeve imovine je upisana na imena njegovih najbližih saradnika. Naser u Sarajevu posjeduje stan, tri kuće, hotel i vozni park od dvedesetak lusksuznih automobila, među kojima i tri hammera H2.

U nekretnine u Ulcinju i Podgorici Kelmendi je takođe uložio milione eura. U Ulcinju posjeduje pet stanova, zgradu od 2000 kvadratnih metara, zemljište. Ostala njegova imovina u Crnoj Gori upisana je na Jasminu Babić, Muju Redžu, Hajdara Cufaja i Redžepa Kelmendija.

Inače, Jasmina Babić iz Loznice je nevjenčana supruga Nasera Kelemendija. Ona često putuje između Bara i Sarajeva koristeći granični prelaz Hum. Prema policijskim saznanjima, ona je zadužena za prenošenje veće količine novca iz BiH u Crnu Goru. Većina Naserove imovine u Baru i Ulcinju u Crnoj Gori je registrovana na njeno ime.

Crnogorska policija i tužilaštvo ovih dana vode finansijsku istragu o porijeklu imovine biznismena Nasera Kelmendija. Ukoliko se utvrdi da je Kelmendi do imovine koju posjeduje u Crnoj Gori došao izvršenjem krivičnih djela, kao i da je kupovinom nekretnina oprao novac, Kelmendiju će biti oduzeta sva nezakonito stečena imovina.

NASEROVA SARAJEVSKA MREŽA
Među osobama koje se u izvještaju spominju kao Kelmendijevi saradnici nalazi se i Fahrudin Radončić, vlasnik izdavačke kuće Avaz iz Sarajeva, Naser Orić, bivši komandant odbrane Srebrenice, kosovski biznismen Ekrem Luka, crnogorski tajkun Rok Stanaj, narkobos Safet Kalić Sajo iz Rožaja te mnogi biznismeni iz Sarajeva.

Prema operativnim podacima navedenim u izvještaju Interpola, Radončić održava prijateljske odnose sa Kelmendijem i obavlja sumnjive poslove preko firme Prezident nekretnine, koju je u Sarajevu 2007. godine osnovao sa Miroslavom Miškovićem, vlasnikom beogradske Delte.

Radončić je više puta negirao da su Kelmendi i on prijatelji. Međutim, postoje dokazi da su njih dvojica poslovno sarađivali. Prema ugovoru o razmjeni nekretnina, Avaz je dao kuću Naseru Kelmendiju od oko 447 kvadratnih metara u Velikoj aleji na Ilidži, gdje se nalazi i Kelmendijev hotel Casa Grande. Zauzvrat je od Kelmendija dobio poslovni prostor od 120 kvadratnih metara u zgradi Jabuka u Zenici. Kuća je procijenjena je na 500.000 KM, a zenički prostor na 300.000 KM. Razliku cijene od 200.000 KM Kelmendi je platio na račun Avaza. Kelmendi je prije nekoliko godina Radončiću prodao blindirani Jeep Grand Cherokea, navodno da bi ga vlasnik Avaza iznajmljivao uglednim gostima njegovog hotela Radon Plaza.

U glavnom štabu Kelmendijevog klana su i Sedina Ademović, ljubavnica Nasera Kelmendija, potom Redžep Kelmendi, poznat kao Džeka, Šefćet Kelmendi, Isuf Kelmendi, Bećir Kelmendi, Valdet Kelmendi, Kastriot Kelmendi i Artan Kelmendi. Svi ovi Kelmendiji žive na Kosovu i bave se trgovinom droge, osim Bećira koji u Sarajevu ima fabriku sladoleda Adolado.

U glavnom štabu klana su i Almir Kukan, Amir Kasumić, Sead Kujović i Nezir Bajraktari iz Sarajeva, zatim Aslan Peci, Agim Vosa i Ljirim Bitići s Kosova.

Almir Kukan Žuti, tjelohranitelj Nasera Kelmendija, kako stoji u izvještaju Interpola, bavi se ilegalnom prodajom zlata iz Turske u BiH. Riječ je o bivšem policajcu iz Zenice. Sumnjiči se za ubistvo Sejde Bulića, a učestvovao je i u nekoliko pucnjava u Sarajevu.

Aslan Peci za Nasera Kelmedija organizuje transport albanskih državljana u Bosnu i Hercegovinu, zatim Hrvatsku i zemlje EU-a. Bio je uključen u lanac šverca oružjem i mesom na prostorima bivše Jugoslavije. Amir Kasumić bio je vlasnik rent-a-car agencije Bon Voyage, u koju su u nekoliko navrata podmetnute eksplozivne naprave. Nezir Bajraktari, poznat i kao Elvis i Žuti, vlasnik je privatne kompanije Zeno comerc. Tražen i od hrvatske policije jer je bio organizator i finansijer ilegalne trgovine heroina iz Turske u Hrvatsku u januaru 2008. godine. Bajraktari je uhapšen u sklopu istrage u vezi sa slučajem Gaši i ostali, kao i zbog lažnog predstavljanja i falsificiranja dokumenata.

TAJNA POSLOVANJA SANDŽAČKIH TRGOVACA
U Naserovoj mafijaškoj organizacije «regrutovane» su i brojne Sandžaklije koje su nastanjene u Sarajevu.

Na spisku Interpola nalazi se Haris Zornić alias Ljutvija Dacić, poznat kao Lutvo iz Rožaja, vlasnik hotela „Exclusive“ u Sarajevu. Prema nepotvrđenim informacijama, on je jedan od organizatora krijumčarenja droge iz Turske, preko BiH u zemlje EU. Vlasnik je kafića Picolo u Sarajevu. Harisa Zornića traži Njemačka zbog krijumčarenja 46,6 kg kokaina iz BiH u Njemačku i Španiju. Njegov brat Hamdija Dacić, poznat kao Hamdo, uhapšen je u Italiji 2000. godine zbog krijumčarenja 12.75 kg i 26 kilograma heroina. Hamdiju Dacića potražuje Italija.

Zatim Šućo Ujkanović, poznat pod nadimkom Amidža ili Kralj droge iz Tutina, vlasnik je kuće u sarajevskom neselju Hadžići, koja je mjesto okupljanja svih ostalih članova grupe. Koristi i ime Aćik Šukru. Bio je uhapšen u Beogradu zbog krijumčarenja heroinom.

Prema istom dokumentu, sa Naserom je sve do hapšenja 2009. tijesno sarađivao i Nihad Bojadžić, poznat pod nadimkom General, rodom iz Novog Pazara, zaposlen u Oružanim snagama BiH, kome se sudi za napad na selo Trusina 1993. godine, kada je ubijeno 19 civila.

Među Naserovim bliskim saradnicima kada je o rasturanje narkotika nalazi se i Bahrija Kačapor, vlasnik hotela Ilidža i diskoteke Aqua, u kojoj je, kako stoji u izvještaju, lako doći do različitih vrsta droge.

Naserove saradnik je i Ljutvo Hajrović, vlasnik fabrike namještaja Dallas, koji je prema ranijim operativnim saznanjima uključen u krijumčarenje heroina iz Turske u balama platna za prozvodnju namještaja. Zatim Anes Sadiković i njegov otac Kasim, koji u Sarajevu imaju autoprevoznu firmu i u autobusima prevoze drogu iz Turske u BiH. Sadikoviću su kupili i firmu Bosnaekspres iz Doboja kako bi proširili i reorganizovali mrežu krijumčarenja heroina, odnosno u tu mrežu uključili što veći broj autobusa, te uključili što veći broj transportnih linija prema Hrvatskoj i zapadnoj Evropi.

U Tuzli za Nasera Kelmendija rade Besnik Ismaili, vlasnik kockarnice Remi i kompanije Tebecom. Zatim Dževad Rufatij, vlasnik ćevabdžinice Limanka u Tuzli, i njegov brat Enver Ruaftij, vlasnik preduzeća Endži kompany. Jedan od ključnih aktera organizovanog kriminala u Zenici je Naser Krueziju, koji je sa Naserom Kelmedijem vlasnik preduzeća Fortuna registrovanog u Skopju, a koje ima predstavništvo u Sarajevu.

Članovi porodice Dacić iz Rožaja za Kelmendija krijumčare drogu iz Turske u zemlje EU. Ovaj posao u Crnoj Gori, BiH i Srbiji za Nasera Kelmendija rade Mirsad Dacić, Kadir Dacić, Mirko Dacić i Asmir Dacić. Takođe i porodica Murić iz Rožaja je u Interpolovoj bazi podataka registrovana u vezi s krijumčarenjem droge iz Turske u zemlje EU. Oko dvadeset članova porodice Murić je uključeno u posao rasturanja droge.

U izvještaju Interpola navedena su imena još desetak Novopazaraca koji se bave rasturanjem narkoticima, među njima su Faruk Kadrić, Halil Emrović, Kemaludin Hasanbegović, Omer Mahmutović, Enes Biševac, Faruk Pejić i Ibrahim Faković.

Interpol je u svojim izvještajima označio Nasera Kelmendija kao vođu jednog od najbolje organizovanih kriminalnih klanova u regionu.
Politička i policijska podrška na Kosovu
NASER KELMENDI FINANSIRA HASHIMA THAÇIJA I RAMUSHA HARADINIJA

Prema operativnim podacima, Naser Kelmendi, koji slovi za balkanskog narkobosa koji kontroliše krijumčarenje velikih količina kokaina i heroina iz Turske do zapadne Evrope, u posljednje vrijeme prebacuje svoje «poslove» vezana za krijumčarenje drogom i pranja novca iz BiH na Kosovo, zbog sukoba sa kriminalnim grupama u BiH, ali i intenzivne policijske istrage.

Prema podacima policije, porodica Kelmendi na Kosovu drži monopol nad prometom droge, oružja, bijelog roblja i duhana. U Peći Naser Kelmendi poseduje 13 benzinskih pumpi koje mu služe kao paravan za bavljenje švercom droge.

Kako bi osigurao imunitet i političku podršku za svoje kriminalne aktivnosti na Kosovu, Kelmendi svakog mjeseca preko posrednika dostavlja nekoliko hiljada eura Alijansi za budućnost Kosova, političkoj stranci Ramusha Haradinaja, bivšeg premijera Kosova kojem se trenutno sudi u Haškom tribunalu. Takođe nastoji ojačati svoje kontakte s ostalim političarima na Kosovu. Pouzdani izvori tvrde da Naser Kelmendi ima jake veze sa Hashimom Thaçijem, predsjednikom vlade Kosova i prvim čovjekom Demokratske Stranke Kosova prema kojoj je Kelmendi takođe velikodušan. U izvještaju Interpola stoji da su mu dobru vezu sa policijom na Kosovu osigurali Mehmet Kelmendi Kolić i Veton Elshaniju.
Tags: Босния и Герцеговина, Черногория., криминал
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments